غذای فقیرانه: حکایت سفرههای ساده
گاهی شرایط اقتصادی ایجاب میکند که خلاقیت به خرج دهیم و با مواد اولیه ساده و ارزان، غذاهای مقوی و سیرکنندهای تهیه کنیم. در این پست، تجربههای کاربران نی نی سایت را در این زمینه جمعآوری کردهایم.
این تجربیات، راهکارهایی هستند برای روزهایی که بودجه محدود است، اما نیاز به تغذیه مناسب همچنان اهمیت دارد.
- ✔
کتلت سیب زمینی:
سیب زمینی رنده شده، پیاز داغ و ادویه، یک غذای ساده و سیر کننده. - ✔
کوکو سبزی:
ارزان، سریع و پر از ویتامین. با نان سنگک یک وعده کامل است. - ✔
عدسی:
مقوی، پر از پروتئین و فیبر. با نان بربری عالی میشود. - ✔
آش رشته:
حبوبات و رشته، یک غذای سنتی و سیرکننده برای کل خانواده. - ✔
ماکارونی با سویا:
جایگزین ارزانتری برای گوشت چرخ کرده. - ✔
املت:
سریعترین و آسانترین غذا، با گوجه و پیاز خوشمزهتر هم میشود. - ✔
خوراک لوبیا:
حبوبات منبع غنی پروتئین هستند، با نان بربری یا نان لواش سرو شود. - ✔
دمی گوجه:
برنج و گوجه فرنگی، یک غذای ساده و خوشمزه. - ✔
کشک بادمجان:
اگر بادمجانها را کبابی کنید، طعم بهتری پیدا میکند. - ✔
سوپ جو:
مغذی و سیر کننده، مخصوصا در فصل سرما. - ✔
آبگوشت بدون گوشت (دیزی گیاهی):
نخود و لوبیا، سیب زمینی و گوجه، یک غذای مقوی و ارزان. - ✔
نان و پنیر و گردو:
یک گزینه سریع و سالم برای صبحانه یا شام. - ✔
نیمرو:
سریع و سیر کننده، مخصوصا برای کودکان. - ✔
فرنی:
با شیر و آرد برنج، یک دسر یا صبحانه مقوی. - ✔
حلیم بادمجان:
همان کشک بادمجان بدون کشک به همراه کمی برنج. - ✔
کله جوش:
کشک، نعناع و گردو، یک غذای محلی و خوشمزه.

این غذاها نه تنها ارزان هستند، بلکه میتوانند بسیار مغذی و خوشمزه هم باشند.
با کمی خلاقیت و برنامهریزی، میتوان سفرهای رنگین و سالم حتی با بودجه محدود هم داشت.
امیدواریم این ایدهها به شما در مدیریت هزینههای خانواده کمک کند.
غذای فقیرانه: خلاصه تجربیات نی نی سایتیها
۱. سیب زمینی و تخم مرغ، ناجی روزهای سخت
خیلی از مامانا تو نی نی سایت میگن سیب زمینی آب پز و تخم مرغ آب پز ارزون ترین و سیر کننده ترین غذا تو شرایط اقتصادی فعلیه. میشه سیب زمینی رو نگینی کرد و با تخم مرغ پخته رنده شده و یه کم سس مایونز یه سالاد ساده درست کرد. بعضی ها هم سیب زمینی رو سرخ میکنن و با تخم مرغ نیمرو میخورن. یه عده هم پوره سیب زمینی درست میکنن و با کمی کره و شیر طعمش رو بهتر میکنن. خلاصه که سیب زمینی و تخم مرغ خیلی جاها به دادشون رسیده. حتی بعضی ها میگن میشه با سیب زمینی کتلت هم درست کرد که هم خوشمزه است هم ارزون. بعضی مامانا میگن با سیب زمینی و پیاز و یه کم گوشت چرخ کرده خیلی کم میشه یه غذای خوشمزه مثل کوکو سیب زمینی درست کرد.
۲. عدسی، غذای کامل و مقوی
عدسی یکی دیگه از غذاهای پرطرفداره که هم مقویه هم ارزون. خیلیا تو نی نی سایت پیشنهاد میکنن. با یه کم عدس، پیاز، سیب زمینی و رب میشه یه عدسی خوشمزه درست کرد. بعضی ها هم عدسی رو با سرکه و سیر میخورن که میگن خیلی خوشمزه میشه. بعضی ها هم تو عدسی کمی ماش میریزن که مقوی تر بشه. عدسی برای بچه ها هم خیلی خوبه و میتونه یه وعده غذایی کامل باشه. خلاصه که عدسی یه غذای نجات بخشه تو این دوره زمونه. بعضی ها میگن برای اینکه عدسی لعاب بیشتری داشته باشه، قبل از پختن عدس ها رو چند ساعت خیس میکنن.
۳. آش رشته، خوشمزه و سیر کننده
آش رشته با اینکه مواد اولیه اش زیاده ولی بازم میشه با یه بودجه کم یه آش رشته خوشمزه درست کرد. میشه از حبوبات ارزون تر استفاده کرد و سبزی آش رو هم خودتون خورد کنید تا هزینه ها کمتر بشه. یه کاسه آش رشته میتونه آدم رو تا چند ساعت سیر نگه داره. بعضی ها تو آش رشته کشک هم میریزن که خوشمزه تر بشه. آش رشته برای مهمونی های کوچیک هم گزینه خوبیه. خلاصه که آش رشته یه غذای سنتی و خوشمزه است که تو این شرایط اقتصادی هم میشه ازش لذت برد. خیلی ها میگن که میشه آش رشته رو با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین کرد تا ظاهرش هم بهتر بشه.
۴. ماکارونی، غذای محبوب همه
ماکارونی یکی دیگه از غذاهای پرطرفداره که میشه با مواد اولیه ارزون یه غذای خوشمزه درست کرد. میشه از سویا به جای گوشت استفاده کرد یا مقدار گوشت رو خیلی کم کرد. بعضی ها تو ماکارونی قارچ و فلفل دلمه ای هم میریزن که خوشمزه تر بشه. ماکارونی رو میشه با سس های مختلف درست کرد و تنوع داد. ماکارونی برای بچه ها هم خیلی جذابه و معمولا دوستش دارن. خلاصه که ماکارونی یه غذای همه فن حریفه که تو هر شرایطی میشه ازش لذت برد. بعضی ها میگن میشه ماکارونی رو با سبزیجات مختلف مثل هویج و کدو هم درست کرد.
۵. نان و پنیر و سبزی، ساده و سریع
نان و پنیر و سبزی یه غذای خیلی ساده و سریعه که تو مواقعی که وقت ندارید خیلی به درد میخوره. میشه از پنیرهای ارزون تر استفاده کرد و سبزی رو هم خودتون بکارید. نان و پنیر و سبزی برای صبحانه، ناهار یا شام گزینه خوبیه. میشه با اضافه کردن گردو یا خیار طعم نان و پنیر و سبزی رو بهتر کرد. خلاصه که نان و پنیر و سبزی یه غذای نوستالژیکه که همیشه به داد آدم میرسه. بعضی ها میگن نان و پنیر و هندوانه هم یه ترکیب خوشمزه تابستونیه. میشه از نان های مختلف مثل نان لواش، نان بربری یا نان سنگک برای تهیه این غذا استفاده کرد.
۶. آش جو، مقوی و سیر کننده
آش جو هم مثل عدسی و آش رشته، یه غذای مقوی و سیر کننده است که میشه با یه بودجه کم درستش کرد. میشه از جو پوست کنده ارزون تر استفاده کرد و سبزی آش رو هم خودتون خورد کنید. بعضی ها تو آش جو کشک هم میریزن که خوشمزه تر بشه. آش جو برای سرماخوردگی هم خیلی خوبه و خاصیت درمانی داره. خلاصه که آش جو یه غذای سنتی و خوشمزه است که تو این شرایط اقتصادی هم میشه ازش لذت برد. بعضی ها میگن میشه آش جو رو با گوشت قلمه هم درست کرد که خیلی مقوی میشه. میشه به آش جو حبوبات دیگه ای مثل نخود و لوبیا هم اضافه کرد.
۷. کله جوش، غذای ساده و محلی
کله جوش یه غذای ساده و محلیه که با کشک و گردو و نعنا داغ درست میشه. مواد اولیه اش خیلی ارزونه و خیلی سریع هم آماده میشه. کله جوش برای شام یه گزینه خیلی خوبه. بعضی ها تو کله جوش پیاز داغ هم میریزن که خوشمزه تر بشه. خلاصه که کله جوش یه غذای خوشمزه و نوستالژیکه که یادآور خونه مادربزرگ هاست. بعضی ها میگن کله جوش رو با نون خشک تریت میکنن که خیلی خوشمزه میشه. میشه به کله جوش کمی عدس یا لپه هم اضافه کرد.
۸. سوپ جو، گرم و آرامش بخش
سوپ جو یه غذای گرم و آرامش بخشه که برای فصل سرما خیلی مناسبه. میشه با یه کم جو، هویج، سیب زمینی و مرغ یه سوپ خوشمزه درست کرد. بعضی ها تو سوپ جو جعفری و گشنیز هم میریزن که خوشمزه تر بشه. سوپ جو برای سرماخوردگی هم خیلی خوبه و خاصیت درمانی داره. خلاصه که سوپ جو یه غذای مقوی و خوشمزه است که تو هر شرایطی میشه ازش لذت برد. بعضی ها میگن میشه به سوپ جو خامه هم اضافه کرد که خیلی خوشمزه میشه. میشه به سوپ جو کمی آبلیمو هم اضافه کرد تا طعمش ترش بشه.
۹. دال عدس، غذای جنوبی خوشمزه
دال عدس یه غذای جنوبی خوشمزه و مقویه که با عدس قرمز، پیاز و ادویه جات درست میشه. مواد اولیه اش خیلی ارزونه و خیلی سریع هم آماده میشه. دال عدس برای شام یه گزینه خیلی خوبه. بعضی ها تو دال عدس سیر و فلفل هم میریزن که تندتر بشه. خلاصه که دال عدس یه غذای خوشمزه و متفاوت است که میتونه تنوعی به برنامه غذایی تون بده. بعضی ها میگن دال عدس رو با نون یا برنج میخورن. میشه به دال عدس کمی گشنیز خرد شده هم اضافه کرد.
۱۰. پوره سیب زمینی و هویج
پوره سیب زمینی و هویج یه غذای ساده و مقویه که برای بچه ها خیلی مناسبه. میشه با سیب زمینی و هویج آب پز و کمی شیر و کره یه پوره خوشمزه درست کرد. پوره سیب زمینی و هویج برای نوزادان هم یه غذای خوبه. بعضی ها تو پوره سیب زمینی و هویج کمی جعفری خرد شده هم میریزن که خوشمزه تر بشه. خلاصه که پوره سیب زمینی و هویج یه غذای ساده و مغذیه که برای همه سنین مناسبه. میشه به پوره سیب زمینی و هویج کمی پنیر پیتزا هم اضافه کرد. میشه پوره سیب زمینی و هویج رو با گوشت یا مرغ چرخ کرده هم سرو کرد.
۱۱. بلغور پلو، غذای سالم و سیر کننده
بلغور پلو یه غذای سالم و سیر کننده است که با بلغور گندم، پیاز و سبزیجات درست میشه. بلغور گندم خیلی ارزونه و سرشار از فیبره. خلاصه که بلغور پلو یه غذای سالم و مقویه که میتونه جایگزین خوبی برای برنج باشه. بعضی ها میگن بلغور پلو رو با گوشت چرخ کرده یا مرغ هم میشه سرو کرد. میشه به بلغور پلو کمی رب گوجه فرنگی هم اضافه کرد.
۱۲. خوراک لوبیا، غذای محبوب و ارزان
خوراک لوبیا یه غذای محبوب و ارزانه که میشه با لوبیا چیتی، پیاز، سیب زمینی و رب درست کرد. خوراک لوبیا رو میشه با نون خورد و یه غذای کامل محسوب میشه. بعضی ها تو خوراک لوبیا کمی آبلیمو یا سرکه هم میریزن که خوشمزه تر بشه. خوراک لوبیا برای صبحانه، ناهار یا شام گزینه خوبیه. خلاصه که خوراک لوبیا یه غذای خوشمزه و سیر کننده است که تو این شرایط اقتصادی هم میشه ازش لذت برد. بعضی ها میگن میشه خوراک لوبیا رو با قارچ هم درست کرد. میشه به خوراک لوبیا کمی فلفل قرمز هم اضافه کرد.
۱۳. فرنی، دسر ساده و مقوی
فرنی یه دسر ساده و مقویه که با آرد برنج، شیر و شکر درست میشه. مواد اولیه اش خیلی ارزونه و خیلی سریع هم آماده میشه. فرنی برای صبحانه، عصرانه یا دسر یه گزینه خیلی خوبه. بعضی ها تو فرنی گلاب و زعفران هم میریزن که خوشمزه تر بشه. خلاصه که فرنی یه دسر خوشمزه و نوستالژیکه که یادآور دوران کودکیه. بعضی ها میگن فرنی رو با دارچین تزیین میکنن که خیلی خوشمزه میشه. میشه به فرنی کمی نشاسته ذرت هم اضافه کرد تا غلیظ تر بشه.
۱۴. آش شله قلمکار (اقتصادی)
آش شله قلمکار اصلی پر گوشت و مواد اولیه است، اما میشه یه مدل اقتصادی هم درست کرد!به جای مقدار زیاد گوشت، مقدار کمی عصاره قلم (اگر در دسترس باشه) یا کمی گوشت چرخ کرده استفاده کنید. از حبوبات ارزان قیمت تر مثل لوبیا قرمز و عدس بیشتر استفاده کنید و مقدار نخود رو کمتر کنید. سبزی آش رو خودتون خورد کنید تا هزینه کمتری داشته باشه. این آش، با اینکه اقتصادیه، باز هم مقویه و سیر کننده است. مهم اینه که مواد اولیه با کیفیت باشند.
۱۵. کدو حلوایی پخته یا سوپ کدو حلوایی
کدو حلوایی یک منبع عالی ویتامین و فیبر هست و قیمت مناسبی داره. میتونید کدو حلوایی رو تکه تکه کرده و با کمی دارچین بپزید. یک میان وعده سالم و خوشمزه میشه. یا اینکه با کدو حلوایی، هویج، پیاز و کمی زنجبیل یک سوپ خوشمزه و مقوی درست کنید. سوپ کدو حلوایی برای فصل سرما خیلی مناسبه و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشه. میتونید به سوپ کدو حلوایی کمی خامه هم اضافه کنید تا طعمش بهتر بشه (اختیاری). کدو حلوایی پخته رو میتونید با کمی عسل یا شیره خرما هم میل کنید. بذر کدو حلوایی رو دور نریزید! بشورید، خشک کنید و تفت بدید. یک میان وعده مقوی و سالم میشه.
۱۶. حلیم بلغور
حلیم بلغور یه غذای مقوی و ارزونه که به جای گندم از بلغور استفاده میشه. میشه با بلغور گندم، گوشت (یا مرغ) و پیاز یه حلیم خوشمزه درست کرد. پخت حلیم بلغور نسبت به حلیم گندم سریعتره. بعضی ها تو حلیم بلغور دارچین و شکر هم میریزن که خوشمزه تر بشه. خلاصه که حلیم بلغور یه غذای سنتی و خوشمزه است که تو این شرایط اقتصادی هم میشه ازش لذت برد. بعضی ها میگن میشه به حلیم بلغور کمی کره هم اضافه کرد. بلغور به خاطر فیبر بالا باعث میشه احساس سیری بیشتری داشته باشید.







یک وقتایی که عدسی میپزیم خیلی مهمه که موقع خیس کردن عدس ها یه کم نمک به آب اضافه نکنیم چون باعث میشه عدس ها سفت بمونن و خوب نپزن. من این اشتباه رو کردم و عدسا مثل سنگ شدن. یاد گرفتم که بهتره بعد از پخت کامل نمک بزنیم.
سیب زمینی آبپز رو اگه با پوست بپزیم هم سریعتر میپزه هم ویتامین هاش بیشتر حفظ میشه. من همیشه یه ربع زودتر سیب زمینی رو با پوست میزارم تو آب جوش بعد پوستش رو راحت میکنم.
تو کوکو سبزی یه اشتباهی که خیلی ها میکنن اینه که سبزی رو خیلی ریز میکنن. سبزی باید درشت خرد بشه که طعمش تو دهن احساس بشه. منم اولش سبزی رو زیاد ریز میکردم بعد فهمیدم چرا مادر بزرگ همیشه سبزی کوکوش درشته.
یادمه یه بار آش رشته رو با رشته های خیلی نازک پختم که تموم رشته ها تو آش له شدن. فهمیدم رشته آش باید کلفت باشه که موقع پخت شکلش رو حفظ کنه.